Conducătorul de vehicul care intenționează să intre pe prima stradă la dreapta, într-o intersecție cu sens giratoriu, trebuie să semnalizeze intenția de a executa manevra, să se asigure, să se angajeze cât mai aproape de marginea din dreapta, apoi să intre pe strada respectivă. Aceste acțiuni sunt necesare pentru a informa ceilalți participanți la trafic și pentru a efectua manevra în siguranță.
Răspunsul 1, „ocolește sensul giratoriu, apoi schimbă direcția de mers spre dreapta,” este incorect, deoarece pentru a vira pe prima stradă la dreapta nu este necesar să ocolești sensul giratoriu.
Răspunsul 3, „oprește autovehiculul, se asigură și execută schimbarea direcției de mers spre dreapta,” este de asemenea incorect, deoarece nu este necesară oprirea completă în sensul giratoriu decât dacă există un motiv clar de oprire (de exemplu, o trecere de pietoni sau alte vehicule).
Prin urmare, corect este să semnalizați, să vă asigurați și să vă angajați pe banda dreaptă pentru a vira pe prima stradă la dreapta în sensul giratoriu.
Articolul 141
(1) Conducătorii autovehiculelor imobilizate pe drumurile publice, care se îndepărtează de acestea, sunt obligaţi să acţioneze frână de ajutor, să oprească funcţionarea motorului şi să cupleze într-o treapta de viteză inferioară sau în cea de parcare dacă autovehiculul are transmisie automată.
Articolul 25
(1) Pentru conducătorii de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie care au o vechime mai mică de un an de la obţinerea permisului de conducere se stabilesc prin regulament reguli suplimentare de circulaţie.
(2) Autovehiculele şi tractoarele agricole sau forestiere conduse de persoanele prevăzute la alin. (1) vor purta un semn distinctiv, în condiţiile stabilite prin regulament.
Regulamentul Rutier
Articolul 147 - Conducătorul de autovehicul sau de tramvai este obligat:
6. să aplice pe parbrizul şi pe luneta autovehiculului semnul distinctiv stabilit pentru conducătorii de autovehicule începători, dacă are o vechime mai mica de un an de la obţinerea permisului de conducere.
Articolul 149
(1) Conducătorul de autovehicul sau de tramvai cu o vechime mai mica de un an de la data obţinerii permisului de conducere are obligaţia de a aplica semnul distinctiv sub forma unui disc de culoare galbenă, cu diametrul de 100 mm, care are în centru semnul exclamării, de culoare neagră, cu lungimea de 60 mm şi diametrul punctului de 10 mm, după cum urmează:
a) la autovehiculele din categoriile AM, A1, A2 şi A, în partea din spate, lângă numărul de înmatriculare sau înregistrare, după caz;
b) la celelalte autovehicule, pe parbriz, în partea din dreapta jos şi pe lunetă, în partea stângă jos;
c) la autovehiculul care nu este prevăzut cu luneta, pe parbriz în partea din dreapta jos şi pe caroserie în partea din spate stânga sus;
Atunci când doriți să intrați pe autostradă folosind banda de accelerare, aveți obligația de a ceda trecerea autovehiculelor care circulă pe prima bandă a autostrăzii și să nu stânjeniți în niciun fel circulația acestora. La folosirea benzii de acelerare pe autostradă se va semnaliza stanga, dar nu pentru a-i preveni pe ceilalţi conducători să vă acorde prioritate, ci pentru că avem obligația de a semnaliza orice schimbare a direcției de mers sau schimbare a benzii de circulație. Nu se poate opri pe autostradă, implicit nici pe banda de acelerare, pentru ca oprirea se interzice pe autostradă.
Art. 169
(1) Conducătorii de autovehicule care intra pe autostrăzi folosind banda de intrare (de accelerare) trebuie să cedeze trecerea autovehiculelor care circulă pe prima bandă a autostrăzilor şi să nu stânjenească în niciun fel circulaţia acestora.
Art. 119 - Conducatorul de vehicul care urmeaza sa fie depasit este obligat:
a) sa nu mareasca viteza de deplasare;
b) sa circule cât mai aproape de marginea din dreapta a partii carosabile sau a benzii pe care se deplaseaza.
Dacă întâlniți un vehicul care utilizează semnalele luminoase speciale de culoare albastră, împreună cu semnalele sonore, aveți obligația să reduceți viteza, să circulați cât mai aproape de bordură sau acostament și să acordați prioritate vehiculului respectiv. Aceste vehicule pot fi autospeciale ale poliției, ambulanțe, pompieri sau alte vehicule de urgență aflate în misiune, iar prioritatea acordată lor este necesară pentru a facilita deplasarea rapidă.
Răspunsul 1, „nicio obligație, deoarece semnalul albastru se adresează coloanelor în mișcare,” este incorect, deoarece semnalele luminoase albastre și sonore nu sunt destinate exclusiv coloanelor de vehicule, ci indică vehicule aflate în misiuni urgente, cărora trebuie să li se acorde prioritate.
Răspunsul 2, „opriți cât mai aproape de marginea drumului,” este de asemenea incorect. Oprirea completă nu este întotdeauna necesară, ci mai degrabă reducerea vitezei și facilitarea trecerii vehiculului de urgență.
Prin urmare, obligația corectă este să reduceți viteza și să acordați prioritate vehiculului care folosește semnalele luminoase și sonore.
Art.37.
(2) Conducatorii de vehicule sunt obligati sa reduca viteza, sa circule cât mai aproape de marginea drumului în sensul de deplasare si sa acorde prioritate la trecerea autovehiculelor cu regim de circulatie prioritara care au în functiune mijloacele speciale de avertizare luminoasa de culoare albastra si sonore.
Art.37.
(2) Conducatorii de vehicule sunt obligati sa reduca viteza, sa circule cât mai aproape de marginea drumului în sensul de deplasare si sa acorde prioritate la trecerea autovehiculelor cu regim de circulatie prioritara care au în functiune mijloacele speciale de avertizare luminoasa de culoare albastra si sonore.