Întrebări Categoria B

A nu ai nicio obligaţie indicatorul se adresează doar pietonilor;
B reduci viteza şi opreşti, chiar dacă în zonă nu sunt pietoni;
C nu efectuezi manevra de depăşire.
Dificultate Întrebare: MEDIE
50%
A să reducă viteza, să circule cât mai aproape de marginea drumului în sensul de deplasare şi să acorde prioritate de trecere;
B să mărească viteza pentru a nu incomoda circulaţia;
C să oprească imediat, pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului sau de bordura trotuarului, în sensul de deplasare.
OUG - Articolul 32
(1) Semnalele speciale de avertizare luminoase sunt emise intermitent de dispozitivele de iluminare montate pe autovehicule şi au următoarele semnificaţii:
a) lumina roşie obligă participanţii la trafic să oprească în direcţia de mers cât mai aproape de marginea drumului;
b) lumina albastră obligă participanţii la trafic să acorde prioritate de trecere;
c) lumina galbenă obligă participanţii la trafic să circule cu atenţie.
(2) Sunt autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase:
a) pentru lumina roşie - autovehiculele aparţinând poliţiei şi pompierilor;
b) pentru lumina albastră - autovehiculele aparţinând poliţiei, jandarmeriei, poliţiei de frontieră, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, serviciului de ambulanţă sau medicină legală, protecţiei civile, Ministerului Apărării Naţionale, unităţilor speciale ale Serviciului Român de Informaţii şi ale Serviciului de Protecţie şi Pază, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiţiei, precum şi autovehiculele de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public, atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă;
(3) Autovehiculele prevăzute la alin. (2) lit. a) şi b) trebuie să fie echipate şi cu mijloace speciale sonore de avertizare.
 

OUG - Articolul 37
(1) Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să oprească imediat, pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului sau bordura trotuarului, în sensul de deplasare, la apropierea şi la trecerea autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară care au în funcţiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare roşie şi sonore.
(2) Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să reducă viteza, să circule cât mai aproape de marginea drumului în sensul de deplasare şi să acorde prioritate la trecerea autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară care au în funcţiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare albastră şi sonore.
Dificultate Întrebare: UȘOARĂ
33%
A să oprească imediat pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului sau de bordura trotuarului, în sensul de deplasare;
B să reducă viteza şi să circule cât mai aproape de marginea drumului în sensul de deplasare;
C să scoată vehiculul în afara drumului, indiferent prin ce mijloace.
Dificultate Întrebare: UȘOARĂ
33%
A să acorde prioritate vehiculelor care circulă în intersecţie;
B să ocolească centrul intersecţiei şi să circule cât mai aproape de marginea străzii;
C să acorde prioritate de dreapta.
Dificultate Întrebare: UȘOARĂ
25%
A să circulaţi cu prudenţă, dar nu aveţi nicio obligaţie;
B să măriţi viteza, pentru a degaja traficul;
C să reduceţi viteza şi, la nevoie, să opriţi pentru a-i permite reintrarea în trafic.
Explicație:
Când un autobuz aflat într-o stație prevăzută cu alveolă semnalizează intenția de a se pune în mișcare, conducătorii auto au obligația de a facilita reintrarea acestuia în trafic. Aceasta implică reducerea vitezei și, dacă este necesar, oprirea vehiculului pentru a permite autobuzului să se alăture fluxului de trafic în siguranță. Acest comportament respectă reglementările rutiere și contribuie la fluiditatea circulației și la siguranța pasagerilor care urcă sau coboară din autobuz.
Regulamentul Rutier
Articolul 131
(1) La apropierea de o staţie pentru mijloace de transport public de persoane prevăzută cu alveolă, din care conducătorul unui astfel de vehicul semnalizează intenţia de a ieşi, conducătorul vehiculului care circulă pe banda de lângă acostament sau bordura este obligat să reducă viteza şi, la nevoie, să oprească pentru a-i permite reintrarea în trafic.
Dificultate Întrebare: MEDIE
50%
A să reduceţi viteza şi să circulaţi cu atenţie sporită;
B să nu vă angajaţi în depăşirea acestuia;
C să folosiţi luminile de întâlnire de la o distanţă de cel puţin 100 m.
Regulamentul Rutier
Art. 114
(2) Pe timpul noptii, la apropierea a doua vehicule care circula din sensuri opuse, conducatorii acestora sunt obligati ca de la o distanta de cel putin 200 m sa foloseasca luminile de întâlnire concomitent cu reducerea vitezei. Când conducatorul de autovehicul se apropie de un autovehicul care circula în fata sa, acesta este obligat sa foloseasca luminile de întâlnire de la o distanta de cel putin 100 m.
Dificultate Întrebare: MEDIE
50%
A să opriţi imediat pe dreapta părţii carosabile;
B să circulaţi în regim normal, dar cu prudenţă şi folosind luminile intermitente de avarie;
C să reduceţi viteza şi să eliberaţi banda pe care vă deplasaţi sau să circulaţi cât mai aproape de bordură ori acostament.
Codul Rutier (OUG 195/2002)
Art. 32
(1) Semnalele speciale de avertizare luminoase sunt emise intermitent de dispozitivele de iluminare montate pe autovehicule şi au următoarele semnificaţii:
    b) lumina albastră obligă participanţii la trafic să acorde prioritate de trecere;
(2) Sunt autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase:
    b) pentru lumina albastră - autovehiculele aparținând poliției, jandarmeriei, poliției de frontieră, Agenției Naționale de Administrare Fiscală, serviciului de ambulanță sau medicină legală, protecției civile, Ministerului Apărării Naționale, unităților speciale ale Serviciului Român de Informații și ale Serviciului de Protecție și Pază, Administrației Naționale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiției, precum și autovehiculele de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public, atunci când se deplasează în acțiuni de intervenție sau în misiuni care au caracter de urgență;
Dificultate Întrebare: MEDIE
50%
A nicio obligaţie;
B acordaţi prioritate de trecere mijloacelor de transport public de persoane;
C acordaţi prioritate de trecere atât vehiculelor care circulă din sens opus, cât şi pietonilor aflaţi în traversare pe sensul dumneavoastră de mers.
Codul Rutier (OUG 195/2002)
Articolul 59
(2) În intersecţii, conducătorii vehiculelor care virează spre stânga sunt obligaţi să acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersectează şi care circulă din partea dreapta.

Regulamentul Rutier
Articolul 135 - Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în următoarele situaţii:
h) pietonului care traversează drumul public, prin loc special amenajat, marcat şi semnalizat corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se află pe sensul de mers al vehiculului.
Dificultate Întrebare: MEDIE
50%
A să respectaţi regimul legal de viteză aplicabil pe traseul pe care vă deplasaţi;
B să adaptaţi viteza în funcţie de condiţiile de drum, astfel încât să puteţi efectua orice manevră în condiţii de siguranţă;
C să nu depăşiţi viteza legală în zonele în care este instalată aparatura radar.
Explicație:
Conducătorii auto au obligația să respecte atât limitele legale de viteză stabilite pentru fiecare tip de drum, cât și să adapteze viteza în funcție de condițiile specifice de drum, trafic și vizibilitate, pentru a asigura siguranța tuturor participanților la trafic. Respectarea limitelor legale și adaptarea vitezei în funcție de condiții sunt esențiale pentru a putea efectua orice manevră în siguranță și pentru a preveni accidentele. A treia opțiune este incorectă, deoarece respectarea vitezei legale trebuie menținută în orice zonă, nu doar în prezența aparatelor radar.
Codul Rutier (OUG 195/2002)
Articolul 48 - Conducătorul de vehicul trebuie să respecte regimul legal de viteză şi să o adapteze în funcţie de condiţiile de drum, astfel încât să poată efectua orice manevra în condiţii de siguranţă.
Dificultate Întrebare: GREA
67%
A să respectaţi viteza maximă admisă pe sectorul de drum pe care circulaţi, corespunzătoare categoriei din care face parte autovehiculul condus;
B să vă conformaţi limitelor de viteză impuse prin mijloacele de semnalizare specifice;
C să rulaţi pe cât posibil în treptele inferioare de viteză, pentru a nu polua mediul.
Dificultate Întrebare: MEDIE
50%
A să semnalizaţi din timp şi să vă asiguraţi că puteţi efectua manevra fără a perturba circulaţia sau fără a pune în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic;
B să vă asiguraţi din spate;
C să vă asiguraţi din faţă şi din spate.
Codul Rutier (OUG 195/2002)
Articolul 54
(1) Conducătorul de vehicul care executa o manevra de schimbare a direcţiei de mers, de ieşire dintr-un rând de vehicule staţionate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulaţie sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic.

Regulamentul Rutier
Articolul 116
(2) Intenţia conducătorilor de autovehicule şi tramvaie de a schimba direcţia de mers, de a ieşi dintr-un rând de vehicule staţionate ori de a intra într-un asemenea rând, de a trece pe o altă bandă de circulaţie sau de a vira spre dreapta ori spre stânga sau a celor care urmează să efectueze întoarcere, depăşire ori oprire se semnalizează prin punerea în funcţiune a luminilor indicatoare de direcţie cu cel puţin 50 m în localităţi şi 100 m în afara localităţilor înainte de începerea efectuării manevrelor.
Dificultate Întrebare: MEDIE
50%
A să reduceţi viteza doar până traversaţi calea ferată;
B să opriţi autovehiculul;
C să reduceţi viteza şi să opriţi numai dacă circulă un vehicul feroviar.
Dificultate Întrebare: UȘOARĂ
25%
A să circulaţi cu viteză redusă, pentru a putea ocoli pietonii angajaţi în traversare;
B să reduceţi viteza, dacă sunt pietoni angajaţi în traversare, pentru evitarea unui posibil accident;
C dacă sunt pietoni angajaţi în traversare pe sensul dvs. de mers, să le acordaţi prioritate.
Dificultate Întrebare: MEDIE
53%
A chiar şi la o viteză de coliziune de aproximativ 20 km/h, există riscul unei accidentări;
B pericolele pot apărea la o viteză de peste 60 km/h;
C pericolul de accidentare este exclus.
Dificultate Întrebare: MEDIE
50%
A o mai bună încărcare a roţilor;
B stăpânirea direcţiei autovehiculului;
C un derapaj controlat.
Dificultate Întrebare: MEDIE
50%
A presiunea în pneuri este superioară celei recomandate de constructor;
B pneurile insuficient umflate sau neechilibrate;
C producerea unei explozii la un pneu.
Dificultate Întrebare: UȘOARĂ
33%
A rândul de lângă axa drumului, de la o distanţă de cel puţin 50 m;
B rândul din mijloc, de la o distanţă de cel puţin 100 m;
C rândul de lângă bordură, de la o distanţă de cel puţin 50 m.
Dificultate Întrebare: UȘOARĂ
33%
A rândul din stânga, de la o distanţă de cel puţin 100 m;
B rândul din stânga sau din dreapta, de la o distanţă de cel puţin 50 m;
C rândul din dreapta, de la o distanţă de cel puţin 100 m.
Dificultate Întrebare: GREA
67%
A prioritatea vehiculului cu regim superior de viteză;
B prioritatea drumului principal;
C prioritatea de dreapta.
Dificultate Întrebare: UȘOARĂ
25%
A distanţa faţă de vehiculul care se deplasează în spatele dvs.;
B distanţa faţă de locul în care se termină executarea manevrei de depăşire;
C distanţa dintre locul în care se semnalizează intenţia de a depăşi şi locul în care se începe manevra.
Regulamentul Rutier
Articolul 116
(2) Intenţia conducătorilor de autovehicule şi tramvaie de a schimba direcţia de mers, de a ieşi dintr-un rând de vehicule staţionate ori de a intra într-un asemenea rând, de a trece pe o altă bandă de circulaţie sau de a vira spre dreapta ori spre stânga sau a celor care urmează să efectueze întoarcere, depăşire ori oprire se semnalizează prin punerea în funcţiune a luminilor indicatoare de direcţie cu cel puţin 50 m în localităţi şi 100 m în afara localităţilor înainte de începerea efectuării manevrelor.

Codul Rutier (OUG 195/2002)
Articolul 54
(1) Conducătorul de vehicul care executa o manevra de schimbare a direcţiei de mers, de ieşire dintr-un rând de vehicule staţionate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulaţie sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic.
(2) Semnalizarea schimbării direcţiei de mers trebuie să fie menţinută pe întreaga durată a manevrei.
Dificultate Întrebare: MEDIE
50%
To top