Articolul 48
(1) Semafoarele care emit semnale luminoase pentru dirijarea circulaţiei în intersecţii se instalează obligatoriu înainte de intersecţie, astfel încât să fie vizibile de la o distanţă de cel puţin 50 m. Acestea pot fi repetate în mijlocul, deasupra ori de cealaltă parte a intersecţiei.
(2) Semnificaţia semnalelor luminoase pentru dirijarea circulaţiei vehiculelor este valabilă pe întreaga lăţime a părţii carosabile deschise circulaţiei conducătorilor cărora li se adresează. Pe drumurile cu două sau mai multe benzi pe sens, pentru direcţii diferite, delimitate prin marcaje longitudinale, semafoarele se pot instala deasupra uneia sau unora dintre benzi, caz în care semnificaţia semnalelor luminoase se limitează la banda sau benzile astfel semnalizate.
434. Dacă un drum public este neiluminat, este permisă staţionarea vehiculelor pe partea carosabilă?

În situația prezentată, indicatorul indică faptul că, deși ați selectat corect banda de circulație pentru virajul la stânga, semaforul este pe culoarea roșie. Astfel, indiferent că ați pregătit manevra prin ocuparea benzii corespunzătoare, trebuie să opriți înainte de a intra în intersecție, respectând semnificația semaforului.
- Răspunsul corect este Răspuns 1: „aţi selectat corect banda de circulaţie, dar opriţi, pentru că semaforul este pe culoarea roşie.”
Conform Articolului 57, alineatul (2) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice:
- Art. 57 (2):
„La intersecțiile cu circulație dirijată, conducătorul de vehicul este obligat să respecte semnificația indicatoarelor, culoarea semaforului sau indicațiile ori semnalele polițistului rutier.”
Această prevedere clarifică faptul că, indiferent de banda de circulație selectată pentru efectuarea unui viraj, semnificația culorii semaforului este primordială: un semafor roșu impune oprirea vehiculului, asigurând astfel siguranța în intersecție.


Art. 114
(2) Pe timpul noptii, la apropierea a doua vehicule care circula din sensuri opuse, conducatorii acestora sunt obligati ca de la o distanta de cel putin 200 m sa foloseasca luminile de întâlnire concomitent cu reducerea vitezei. Când conducatorul de autovehicul se apropie de un autovehicul care circula în fata sa, acesta este obligat sa foloseasca luminile de întâlnire de la o distanta de cel putin 100 m.
Art. 113 (1) Mijloacele de avertizare sonora trebuie folosite de la o distanta de cel putin 25 m fata de cei carora li se adreseaza.
Depășirea vehiculelor este interzisă în următoarele situații:
- În intersecțiile cu circulație nedirijată – unde nu există semafoare sau indicatoare de prioritate.
- În apropierea vârfurilor de rampă – dacă vizibilitatea este redusă sub 50 de metri.
- În curbe și în alte locuri cu vizibilitate redusă sub 50 de metri – inclusiv în condiții meteorologice nefavorabile.
- Pe pasaje denivelate, poduri, sub poduri și în tuneluri – cu excepția cazului în care sunt depășite vehicule cu tracțiune animală, motociclete fără ataș, mopede și biciclete, cu condiția ca:
- vizibilitatea asupra drumului să fie mai mare de 20 de metri, și
- lățimea drumului să fie cel puțin 7 metri.
- Pe trecerile de pietoni semnalizate cu indicatoare și marcaje – pentru siguranța pietonilor.
- Pe trecerile la nivel cu calea ferată curentă și la mai puțin de 50 de metri înainte de acestea – pentru evitarea riscului de coliziune cu trenurile.
- În dreptul stațiilor de tramvai – dacă acesta este oprit și statia nu are refugiu pentru pietoni.
- În zona de acțiune a indicatorului „Depășirea interzisă” – unde depășirea este interzisă prin semnalizare rutieră.
- Atunci când se încalcă marcajul rutier continuu – simplu sau dublu, care separă sensurile de mers, sau atunci când se depășește marcajul care delimitează o zonă de interzicere a circulației.
- Când din sens opus se apropie un alt vehicul – iar acesta ar fi obligat să efectueze manevre pentru evitarea coliziunii.
- Pe sectoarele de drum unde s-au format coloane de vehicule în așteptare – dacă manevra ar implica:
- intrarea pe sensul opus de circulație, sau
- depășirea unei coloane oficiale.
⚠️ Concluzie:
Depășirea nu este permisă în orice locuri și situații unde vizibilitatea nu permite efectuarea manevrei în siguranță.
Totodată, depășirea NU este interzisă doar pentru că traficul este aglomerat sau dacă vehiculul ce urmează a fi depășit rulează cu viteza legală.
Orice conducător de vehicul care intenționează să efectueze una dintre următoarele manevre trebuie să semnalizeze din timp și să se asigure că nu perturbă traficul sau pune în pericol alți participanți la circulație:
- Schimbarea direcției de mers
- Ieșirea dintr-un rând de vehicule staționate
- Intrarea într-un rând de vehicule staționate
- Trecerea pe o altă bandă de circulație
- Virajul la dreapta sau la stânga
- Întoarcerea vehiculului
- Deplasarea cu spatele
Un conducător care intenționează să efectueze o manevră de depășire trebuie să respecte următoarele obligații:
Asigurare înainte de manevră:
- Verifică dacă alt conducător din față sau din spate nu a semnalizat deja o intenție similară.
- Se asigură că depășirea se poate efectua în siguranță, fără a pune în pericol sau a stânjeni circulația din sens opus.
Semnalizare:
- Trebuie să semnalizeze intenția de depășire înainte de a începe manevra.
Distanța de siguranță:
- În timpul depășirii, trebuie să păstreze o distanță laterală suficientă față de vehiculul depășit.
Revenirea pe banda inițială:
- După depășire, trebuie să revină pe bandă doar după ce s-a asigurat și a semnalizat corect această intenție, astfel încât să nu afecteze siguranța vehiculului depășit sau a altor participanți la trafic.
Depășirea vehiculelor este interzisă în următoarele situații:
- În apropierea vârfurilor de rampă, dacă vizibilitatea este redusă sub 50 m.
- În curbe și în orice alte locuri unde vizibilitatea este redusă sub 50 m.
Articolul 120
(1) Se interzice depăşirea vehiculelor:
a) în intersecţii cu circulaţia nedirijată;
(1) Se interzice depăşirea vehiculelor:
a) în intersecţii cu circulaţia nedirijată;
k) pe sectorul de drum unde s-a format o coloana de vehicule în aşteptare, dacă prin aceasta se intră pe sensul opus de circulaţie.

