Indicatoare și Marcaje

Indicatoarele sunt de urmatoarele feluri:

  1. De avertizare
  2. De reglementare
    1. de prioritate
    2. de interzicere sau restricție
    3. de obligare
  3. De orientare și de informare
  4. Panouri adiționale
  5. De semnalizare a lucrărilor (temporară)

Mod de montare:

  • de obicei pe dreapta. Pot fi puse uneori şi pe stânga sau şi pe stânga şi pe dreapta (repetate), dacă se consideră că nu pot fi observate bine.
  • Pot fi montate şi deasupra sau de cealaltă parte a intersecţiei. Semnificaţia unui indicator – pe întreaga lățime a părţii carosabile deschisă circulației conducătorilor cărora li se adresează. Când este instalat deasupra benzii semnificaţia lui este valabilă numai pentru banda respectivă.

INDICATOARE DE AVERTIZARE

  • Semnificaţia lor începe din dreptul locului sau sectorului periculos pe care îl semnalizează şi de obicei încetează imediat după acesta.
  • Au, în general, formă triunghiulară, cu vârful în sus, cu marginea roșie
  • Se instalează înaintea locului periculos astfel:
    • La cel mult 50 m în localităţi;
    • Între 100 şi 250 m în afara localităţilor;
    • Între 500 şi 1000 m pe autostrăzi şi drumuri expres.

Exemple de indicatoare de avertizare:

Curba la stanga

Este amplasat la cel mult 200 m de o curba la stanga. Conducatorul trebuie sa circule cu viteza redusa in curbe, iar daca vizibilitatea este redusa sub 50 m., toate manevrele (depasirea, oprirea, stationarea, mersul inapoi, intoarcerea) sunt interzise.

Curba deosebit de periculoasa

Acest indicator se monteaza in curbe cu raze mai mici de 100 m, sensul sagetilor indicand sensul virajului. Conducatorul trebuie sa circule cu viteza de max. 30 km/h in localitate si max. 50 km/h in afara localitatii, toate manevrele (depasirea, oprirea, stationarea, mersul inapoi, intoarcerea) fiind interzise.

Drum ingustat pe partea dreapta

Se amplaseaza la 100-200 m de locul in care sectorul de drum incepe sa se ingusteze pe ambele parti cu cel putin jumatate de metru. La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto poate preventiv sa reduca viteza, iar manevrele de oprire, stationare, mersul inapoi si intoarcerea sunt interzise. Depasirea este permisa.

Panouri suplimentare pentru trecerea la nivel cu o cale ferata

Sunt montate inaintea trecerii la nivel cu calea ferata. 

Primul panou (cel cu trei dungi) se monteaza la 150 m de calea ferata 

Al doilea (cel cu doua dungi) – la 100 m

Ultimul (cel cu o singura dunga) – la 50 m de calea ferata. 

La intalnirea indicatorului cu trei dungi, conducatorul auto preventiv, trebuie sa reduca viteza. La intalnirea ultimului indicator, cel cu o singura dunga, conducatorul auto nu mai are voie sa execute nicio manevra (depasirea, oprirea, stationarea, mersul inapoi, intoarcerea). In localitate, din cauza conditiilor de trafic, nu se instaleaza decat cel de-al treilea panou.

Pentru a vedea toate indicatoarele de avertizare si detalii despre acestea, puteti citi in pagina acestor indicatoare aici

INDICATOARE DE PRIORITATE

Aceste tipuri de indicatoare au forme diferite, pentru a putea fi mai ușor identificate din spate.

Exemple:

Oprire

Este instalat pe drumul public fara prioritate, la intersectia acestuia cu un drum public prioritar, cand vizibilitatea este redusa. Conducatorul de vehicul care intalneste acest indicator este obligat sa opreasca in locul cu vizibilitate maxima, fara a depasi coltul intersectiei, si sa acorde prioritate tuturor vehiculelor care circula pe drumul prioritar.

Cedeaza trecerea

Se amplaseaza pe drumul public fara prioritate, la intersectia acestuia cu un drum public prioritar. La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto este obligat sa reduca viteza si sa se asigure ca pe drumul prioritar nu circula autovehicule, si abia apoi poate sa patrunda in intersectie. Daca pe drumul prioritar circula alte autovehicule, conducatorul auto este obligat sa opreasca pentru a le acorda prioritate.

Drum cu prioritate

Se instaleaza la inceputul drumului cu prioritate sau inaintea intersectiilor cu un drum fara prioritate. Are rolul de a anunta conducatorul auto ca are prioritate in intersectiile in care va patrunde. Drumurile care intersecteaza drumul cu prioritate vor avea instalate unul dintre indicatoarele „Oprire” sau „Cedeaza trecerea”. Cand este amplasat inaintea unei intersectii, acest indicator poate fi insotit si de un panou aditional care va preciza directia drumului cu prioritate.

Pentru a vedea toate indicatoarele de prioritate si detalii despre acestea, puteti citi in pagina acestor indicatoare aici

INDICATOARE DE INTERZICERE SAU RESTRICȚIE

Au formă rotundă cu marginea de culoare roșie.

  • Actiunea lor incepe din dreptul acestora
  • In lipsa unei alte semnalizari care sa precizeze lungimea sectorului pe care se aplică acțiunea, semnificația lor inceteaza in prima intersecție.
  • Când indicatoarele de interzicere sau restricție sunt instalate impreuna cu indicatorul de localitate, semnificatia lor este valabila pana la ieșirea din localitate.

Exemple de indicatoare de restricție:

Accesul interzis

In general, se amplaseaza pe drumurile cu sens unic, pe sensul pe care nu este permisa circulatia. Interzice accesul tuturor vehiculelor (inclusiv bicicletelor si vehiculelor cu tractiune animala). Acest indicator poate fi insotit si de un panou aditional pe care sunt precizate categoriile de autovehicule care au voie sa intre pe sectorul de drum respectiv, carora nu li se adreseaza deci restrictia de fata.

Depasirea autovehiculelor, cu exceptia motocicletelor fara atas, interzisa

La intalnirea acestui indicator depasirea autovehiculelor, cu exceptia motocicletelor fara atas, este interzisa. Conducatorul auto care intalneste acest indicator nu are voie sa depaseasca niciun vehicul cu motor, cu exceptia motocicletelor fara atas, insa are voie sa depaseasca vehicule simple (biciclete, vehicule cu tractiune animala, vehicule impinse sau trase cu mana). 

Sfarsitul tuturor restrictiilor

Se monteaza in zona in care se termina o restrictie. La intalnirea lui se sfarsesc doar trei restrictii: limitarea de viteza, depasirea interzisa si claxonatul interzis.

Pentru a vedea toate indicatoarele de interzicere sau restricție si detalii despre acestea, puteti citi in pagina acestor indicatoare aici

INDICATOARE DE OBLIGARE

Au forma rotunda si fondul este albastru

Exemple:

Inainte

Indicatorul se monteaza cu cel mult 50 m inainte de o intersectie, obligand conducatorul auto sa circule pe directia indicata de sageata (nu poate vira stanga sau dreapta, nu poate intoarce). Daca actioneaza asupra unei singure benzi, atunci se va instala deasupra benzii respective. Acest indicator actioneaza doar in intersectia inaintea careia este instalat.

Intersectie cu sens giratoriu

Se amplaseaza inaintea unei intersectii cu sens giratoriu sau pe zona circulara din mijlocul intersectiei. Se circula in sensul indicat de sageti, ocolind insula, afara de situatia cand viram stanga. Oprirea si stationarea sunt interzise, depasirea este permisa, intoarcerea este permisa numai prin ocolirea insulei. La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto este obligat sa acorde prioritate vehiculelor care circula in interiorul intersectiei.

Pentru a vedea toate indicatoarele de obligare si detalii despre acestea, puteti citi in pagina acestor indicatoare aici

INDICATOARE DE ORIENTARE

De obicei au formă dreptunghiulară sau pătrată și fondul albastru sau verde

Exemple:

Presemnalizarea directiilor indicate

Poate fi intalnit in afara localitatilor, la 100-200 m de o intersectie. Are rolul de a informa conducatorul auto despre diferitele trasee pe care le poate urma.

Presemnalizarea traseului de urmat in vederea efectuarii virajului la stanga

Indicatorul se aseaza inainte unei intersectii, care precede o alta intersectie in care virajul la stanga este interzis. Are rolul de a orienta conducatorul de vehicul asupra traseului pe care trebuie sa-l urmeze daca vrea sa vireze la stanga.

Pentru a vedea toate indicatoarele de orientare si detalii despre acestea, puteti citi in pagina acestor indicatoare aici

INDICATOARE DE INFORMARE

De obicei au formă dreptunghiulară sau pătrată și fondul albastru sau verde

Exemple:

Trecere pentru pietoni

Acest indicator se instaleaza in apropierea unei treceri pentru pietoni. Acesta poate fi precedat si de indicatorul „Presemnalizare trecere pentru pietoni”.

Sens unic

Se afla instalat pe drumurile cu sens unic, atunci cand intrarea se face dintr-un drum lateral. Sageata indica sensul in care este obligat sa vireze conducatorul auto.

Pentru a vedea toate indicatoarele de informare si detalii despre acestea, puteti citi in pagina acestor indicatoare aici

PANOURI ADITIONALE

Nu au o semnificație de sine stătătoare și se folosesc numai impreună cu indicatoarele. Semnele adiționale completează semnificația indicatoarelor.

Confirmarea zonei de actiune a indicatorului

Se instaleaza impreuna cu un indicator si delimiteaza zona de actiune a indicatorului la care face referire, in cazul acesta confirma zonei de actiune.

Directia drumului cu prioritate

Are rolul de a indica directia drumului cu prioritate. Se acorda prioritate vehiculelor care circula pe drumul prioritar (celor care vin din sens opus si celor din dreapta).

Intervalele de timp in care actioneaza indicatorul

Specifica intervalul orar intre care se respecta regulile impuse de indicatorul sub care este amplasat panoul din imagine.

 

INDICATOARE TEMPORARE

Indicatoarele temporare, panourile temporare și mijloacele auxiliare de semnalizare a unor lucrări sunt instalate cu scopul asigurării unei circulații cu un grad mare de siguranță pe sectoarele de drum pe care se executa lucrări.

Unele indicatoare temporare au fonndul galben iar unele pot avea si marginile de culoare rosie.

Drum ingustat pe partea dreapta
Sfarsitul interzicerii de a depasi
Palete de semnalizare

Mai multe detalii despre indicatoare temporare gasiti aici si aici

MARCAJE RUTIERE

Se aplică pe partea carosabilă și indică:

  • diverse obligații / restricții
  • părti componente ale drumului public
  • benzile de circulație și sensul în care se circulă
  • conduita de drum
  • marcajul zonelor laterale potențial periculoase.

De obicei au culoare alba iar cele temporare au culoare galbena.

Marcaje longitudinale

Marcaj de separare a sensurilor de circulatie format dintr-o linie discontinua simpla. Marcaj de delimitare a partii carosabile cu linie discontinua.

Marcaj de separare a sensurilor de circulatie format dintr-o linie continua, dublata cu una discontinua. Marcaj de delimitare a partii carosabile cu linie continua

Banda de decelerare se foloseste pentru executarea virajului la dreapta de pe un drum prioritar sau de pe o autostrada. La executarea virajului la dreapta, conducatorii de vehicule fiind obligati sa circule cu o viteza care sa nu depaseasca 30km/h in localitati sau 50 km/h in afara acestora, ar stanjeni circulatia celorlalte vehicule.

Marcaje transversale

Marcajul transversal constand din linii paralele cu axul drumului indica locul pe unde pietonii trebuie sa traverseze drumul. Aceste linii au latimea mai mare decat a oricaror altor marcaje.

Inaintea marcajului ce insoteste indicatorul „Oprire” se poate aplica pe partea carosabila inscriptia „STOP”. Se opreste fara a depasi linia transversala

Marcaje laterale

Marcaje diverse

 

To top