Categoria B

Cum procedează conducătorul de autovehicule noaptea, când este orbit de lumina farurilor unui autovehicul care circulă din sens opus?

https://web.codul-rutier.ro/intrebare.php?id=94&tip=drpciv&cat=b

94. Cum procedează conducătorul de autovehicule noaptea, când este orbit de lumina farurilor unui autovehicul care circulă din sens opus?

A pune sau menţine în funcţiune faza de drum, pentru a observa mai bine drumul pe direcţia de deplasare;
B aprinde alternativ faza de drum şi de întâlnire, pentru a-l atenţiona pe celălalt conducător că circulă incorect;
C menţine în funcţiune luminile de întâlnire, reduce viteza de deplasare şi opreşte dacă este cazul.
Explicație:

În situația în care sunteți orbit de farurile unui vehicul din sens opus, trebuie să:

  • Mențineți în funcțiune luminile de întâlnire (faza scurtă): Utilizarea fazei lungi ar putea orbi și mai mult conducătorul vehiculului care vine din sens opus, crescând riscul unui accident.

  • Reduceți viteza de deplasare: Scăderea vitezei vă oferă un control mai bun asupra vehiculului și vă permite să reacționați mai eficient la eventualele obstacole sau situații neprevăzute.

  • Opriți dacă este necesar: Dacă orbirea persistă și considerați că nu puteți continua deplasarea în siguranță, opriți vehiculul într-un loc sigur până când vă recăpătați vizibilitatea.

Articolul 114, alineatul (2) din Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice:

"Pe timpul nopții, la apropierea a două vehicule care circulă din sensuri opuse, conducătorii acestora sunt obligați ca de la o distanță de cel puțin 200 m să folosească luminile de întâlnire concomitent cu reducerea vitezei."

Această prevedere subliniază obligația conducătorilor de a utiliza luminile de întâlnire și de a reduce viteza pentru a preveni orbirea celorlalți participanți la trafic și pentru a menține siguranța rutieră.

Dificultate Întrebare: UȘOARĂ
26%
To top