#1 Curs Legislație Rutieră
Curs de legislație pentru Redobândire Permis 13 din 15
#4 Mediu de Învățare
Mediu de învățare cu explicații pentru Redobândire
#5 Chestionare Auto Redobândire Permis 13 din 15
Chestionare auto DRPCIV exact ca cele de la examenul oficial.
Redobândirea permisului de conducere SUSPENDAT
Este important să facem clară diferența între următorii termeni:
Suspendarea permisului de conducere – reprezintă suspendarea temporară a dreptului de a conduce, pe o perioadă limitată de timp, de obicei 30, 60, 90 sau 120 de zile. În funcție de abaterea comisă, este posibil să fie necesară susținerea unui examen pentru verificarea cunoștințelor de circulație. Dacă examenul nu este obligatoriu, poți alege să-l susții pentru a reduce perioada de suspendare cu o treime. Mai multe detalii găsești mai jos pe această pagină.
Anularea permisului de conducere – este o măsură administrativă care presupune desființarea documentului, ceea ce înseamnă pierderea definitivă a dreptului de a conduce. Pentru a obține din nou dreptul de a conduce, trebuie să parcurgi procesul complet de obținere a permisului auto. Pentru detalii despre permisul anulat, accesează pagina Redobândire permis auto anulat.
În continuare o să vorbim despre cazul în care permisul de conducere ți-a fost SUSPENDAT
Dacă permisul tău de conducere a fost suspendat (adică ți-a fost suspendată exercitarea dreptului de a conduce pentru o perioadă limitată de 30, 60, 90 sau 120 de zile), te poți confrunta cu una dintre următoarele situații, în funcție de abaterea comisă:
- Situația 1 – Ești obligat să susții examenul de verificare a cunoștințelor de circulație. După promovarea acestuia, în funcție de fapta săvârșită, poți depune o cerere pentru reducerea perioadei de suspendare cu o treime.
- Situația 2 – Examenul de verificare a cunoștințelor de circulație nu este obligatoriu, dar îl poți susține voluntar pentru a reduce perioada de suspendare cu o treime.
Legislația referitoare la redobândirea permisului suspendat este complexă și dificil de înțeles, motiv pentru care am creat un ghid special. Acesta oferă informații clare pentru toți șoferii care se află în situația de a avea permisul suspendat și doresc să își reducă perioada de suspendare sau nu știu dacă trebuie să susțină examenul de redobândire, cunoscut și sub numele de Chestionarul 13 din 15.
În acest ghid vei găsi răspunsuri detaliate despre procesul de redobândire permis 2024, cum să treci examenul de redobândire permis, ce înseamnă exact chestionarele 13 din 15 categoria B și cum te poți pregăti eficient pentru a promova testul necesar pentru redobândirea permisului suspendat.
Ghid actualizat conform ultimelor modificări legislative
Drepturi și obligații în cazul suspendării dreptului de a conduce
Situațiile în care susținerea examenului este obligatorie:
Este obligatoriu să susții acest examen în următoarele cazuri:
- Conducerea sub influența alcoolului;
- Nerespectarea regulilor de prioritate, depășire, trecerea la semaforul roșu sau circulația pe contrasens, dacă a rezultat un accident cu pagube materiale;
- Suspendarea permisului pentru 180 de zile în cazul în care ai fost urmărit pentru o infracțiune contra siguranței rutiere, iar procurorul sau instanța a dispus măsuri precum clasarea, renunțarea la urmărirea penală sau amânarea aplicării pedepsei, fără a impune obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal;
- Suspendarea permisului pentru 180 de zile dacă accidentul a dus la decesul sau vătămarea corporală a unei persoane, iar instanța sau procurorul a dispus măsuri similare celor de mai sus, fără a impune alte obligații prevăzute de lege.
Dacă ai comis o faptă pentru care este obligatoriu să susții examenul, dar nu promovezi sau nu te prezinți la examen până la finalul perioadei de suspendare, aceasta se prelungește automat cu încă 30 de zile. Practic, vei recupera permisul cu 30 de zile mai târziu față de data la care ar fi expirat inițial suspendarea.
Exemplul 1: Dacă permisul tău este suspendat pentru 60 de zile, iar examenul este obligatoriu și îl promovezi, îți recuperezi permisul în cele 60 de zile.
Exemplul 2: Dacă permisul tău este suspendat pentru 60 de zile, iar examenul este obligatoriu, dar nu te prezinți sau nu reușești să-l promovezi, vei recupera permisul după 90 de zile (60 de zile inițiale + 30 de zile suplimentare).
Acest examen poate fi susținut la orice serviciu de poliție rutieră, ceea ce înseamnă că poți da examenul în orice județ, nu doar în județul de domiciliu sau acolo unde s-a produs fapta. Este important să știi că examenul se susține doar la serviciile poliției rutiere, nu la orice post de poliție. Pentru a afla detalii despre adresa, programul și numărul de telefon pentru programare, accesează site-ul serviciului rutier din județul în care dorești să susții examenul. Poți găsi toate aceste informații pentru fiecare județ aici – Click aici.
Este important de reținut că examenul poate fi susținut doar în perioada de suspendare. Te poți programa în orice moment, dar data examenului trebuie să fie în interiorul perioadei de suspendare.
Dacă ai primit o dovadă înlocuitoare cu drept de circulație pentru 15 zile, vei putea susține examenul începând din prima zi după ce expiră cele 15 zile de drept de circulație, dar nu mai târziu de data la care se încheie suspendarea permisului.
Dacă ai primit o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație, vei putea susține examenul din prima zi a suspendării, dar nu mai târziu de data la care expiră perioada de suspendare.
Este necesar să ai asupra ta actul de identitate sau pașaportul, valabil, și dovada înlocuitoare a permisului de conducere, fie că a fost emisă cu sau fără drept de circulație. Dacă nu mai deții această dovadă, va trebui să mergi la un notar public pentru a face o declarație în care precizezi acest lucru. Declarația trebuie prezentată la sala de examen în ziua examenului, astfel încât personalul să fie informat de la început despre situația ta.
Examenul poate fi susținut indiferent dacă ai achitat sau nu amenda contravențională.
Examenul durează maximum 20 de minute și conține 15 întrebări, dintre care trebuie să răspunzi corect la cel puțin 13. Fiecare întrebare are 3 variante de răspuns (a, b și c), dar doar una dintre ele este corectă (spre deosebire de examenul pentru obținerea permisului, unde pot fi mai multe variante corecte). Toate întrebările sunt disponibile pe platforma Auto-Drpciv, la categoria Redobândire. Examenul nu este dificil, dar este esențial să înveți din lege, nu să te bazezi pe „experiență” sau „practică”.
În majoritatea județelor, examenul se susține pe calculator, dar există și județe unde acesta se dă pe hârtie. Din acest motiv, este bine să ai la tine un pix sau stilou cu cerneală albastră.
Examenul durează maximum 20 de minute și cuprinde 15 întrebări, dintre care trebuie să răspunzi corect la cel puțin 13. Fiecare întrebare are trei variante de răspuns (a, b și c), iar doar una dintre ele este corectă (spre deosebire de examenul pentru obținerea permisului, unde pot fi mai multe variante corecte). Toate întrebările le poți găsi pe platforma Școala Rutieră, în categoria Redobândire. Examenul nu este dificil, însă este esențial să înveți din lege și să eviți să răspunzi bazat pe „experiență” sau „practică”. Pentru a reuși cu siguranță, îți recomandăm să parcurgi toți cei 4 pași de învățare de pe Școala Rutieră, cu un accent special pe „Pasul 3 Mediu de învățare”.
În majoritatea județelor, examenul se susține pe calculator, dar există și județe unde se dă pe hârtie. De aceea, este bine să ai la tine un pix sau stilou cu cerneală albastră.
După ce ai promovat examenul de verificare a cunoștințelor de circulație, dacă examenul a fost obligatoriu în cazul tău, va trebui să aștepți finalizarea perioadei de suspendare. După ce aceasta se încheie, te prezinți personal la serviciul rutier al județului unde a fost eliberat permisul tău (unitatea de poliție care te are în evidență), unde vei depune o cerere pentru restituirea permisului. La depunerea cererii, vei avea nevoie de dovada înlocuitoare a permisului (în original) și de actul de identitate (în original). După ce ai depus aceste documente, vei putea ridica permisul de conducere.
Este important să citești în continuare acest ghid, deoarece, în funcție de abaterea comisă, este posibil să poți reduce perioada de suspendare cu o treime, chiar dacă examenul a fost obligatoriu. De ce să nu profiți de această oportunitate, mai ales dacă ai trecut deja examenul?
Situațiile în care susținerea examenului nu este obligatorie, dar poți beneficia de reducerea perioadei de suspendare cu o treime:
Da, perioada de suspendare poate fi redusă cu o treime (de exemplu: de la 120 la 80 de zile, de la 90 la 60, de la 60 la 40 sau de la 30 la 20 de zile), însă este necesar să promovezi examenul de verificare a cunoștințelor de circulație (Chestionarul 13 din 15). Această reducere nu se aplică automat.
Dacă dorești să beneficiezi de reducere, după promovarea examenului trebuie să depui o cerere specială la serviciul poliției rutiere. Cererea tip poate fi găsită la poliția rutieră și trebuie depusă în primele două treimi ale perioadei de suspendare (Regulament Art. 220^1 alin (3)).
Dacă cererea este corect completată și îndeplinești condițiile necesare (detaliate mai jos), aprobarea este garantată. Mai multe informații despre această cerere găsești în secțiunea următoare.
Pentru a beneficia de această reducere, trebuie să îndeplinești următoarele două condiții:
- Să promovezi examenul de verificare a cunoștințelor de circulație (Chestionarul 13 din 15);
- Să deții permisul de conducere de mai mult de un an la momentul comiterii faptei, adică să nu fii considerat începător.
Perioada de suspendare poate fi redusă cu o treime, dar doar la cererea titularului. (Atenție! Reducerea este posibilă numai dacă depui o cerere și respecți condițiile menționate mai sus.) Iată faptele pentru care se poate beneficia de această reducere:
- Dacă titularul permisului de conducere a acumulat 15 puncte de penalizare (reducere de la 30 la 20 de zile);
- Depășirea coloanelor de vehicule oprite la semaforul roșu sau la trecerile la nivel cu calea ferată (reducere de la 30 la 20 de zile);
- Nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului (reducere de la 30 la 20 de zile);
- Nerespectarea semnalelor, indicațiilor și dispozițiilor polițistului rutier aflat în exercitarea atribuțiilor (reducere de la 30 la 20 de zile);
- Neprezentarea la poliție după un accident cu pagube materiale, conform art. 79 alin. (2) (reducere de la 30 la 20 de zile);
- Folosirea telefonului mobil fără dispozitiv „mâini libere” concomitent cu încălcarea unei reguli de circulație (reducere de la 30 la 20 de zile);
- Adoptarea unui comportament agresiv la volan (reducere de la 30 la 20 de zile);
- Nerespectarea semaforului roșu în cazul unui accident cu pagube materiale (reducere de la 60 la 40 de zile);
- Nerespectarea interdicțiilor temporare de circulație pe anumite drumuri (reducere de la 60 la 40 de zile);
- Nerespectarea regulilor de circulație în prezența unei coloane oficiale (reducere de la 60 la 40 de zile);
- Circulația pe sens opus, cu excepția depășirii regulamentare (reducere de la 60 la 40 de zile);
- Neacordarea priorității pietonilor care traversează regulamentar (reducere de la 60 la 40 de zile);
- Neacordarea priorității vehiculelor care au acest drept (reducere de la 60 la 40 de zile);
- Nerespectarea regulilor privind depășirea (reducere de la 60 la 40 de zile);
- Adoptarea unui comportament agresiv care a cauzat un accident cu pagube materiale (reducere de la 60 la 40 de zile);
- Conducerea unui vehicul cu deficiențe periculoase la sistemul de frânare sau direcție (reducere de la 90 la 60 de zile);
- Depășirea cu peste 50 km/h a limitei de viteză (reducere de la 90 la 60 de zile);
- Folosirea neautorizată a mijloacelor de avertizare sonoră sau luminoasă (reducere de la 90 la 60 de zile);
- Nerespectarea priorității sau depășirea care a cauzat un accident cu pagube materiale (reducere de la 90 la 60 de zile);
- Circulația nejustificată pe banda de urgență a autostrăzii (reducere de la 90 la 60 de zile).
Acestea sunt principalele fapte pentru care se poate solicita reducerea perioadei de suspendare.
Nu toți șoferii cu permisul suspendat pot beneficia de reducerea perioadei de suspendare. Există anumite situații în care această reducere nu se aplică. Aceste cazuri sunt:
Dacă ai acumulat din nou cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a dreptului de a conduce.
Conducerea sub influența băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie infracțiune conform legii.
Depășirea cu mai mult de 70 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria vehiculului condus, constatată cu mijloace tehnice omologate și verificate metrologic.
Neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte sau în curs de coborâre, ori când semnalele luminoase roșii și/sau sonore sunt în funcțiune.
Efectuarea manevrelor interzise pe autostradă, precum întoarcerea, mersul înapoi, circulația în sens contrar direcției normale sau traversarea între sensurile de circulație prin zone interzise (zona mediană sau racordurile dintre cele două carosabile).
Perioada de suspendare a fost majorată, conform prevederilor legale.
Perioada de suspendare este rezultatul însumării mai multor perioade de suspendare, dintre care cel puțin una este prevăzută la Art. 102 alin. (3) sau Art. 102 alin. (4) din Codul Rutier.
Articolul 102 alin. (3) se referă la următoarele fapte:
Conducerea sub influența băuturilor alcoolice, dacă fapta nu este considerată infracțiune.
Conducerea unui vehicul cu defecțiuni periculoase la sistemul de frânare sau mecanismul de direcție.
Depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv.
Deținerea, montarea sau folosirea ilegală a mijloacelor speciale de avertizare sonoră sau luminoasă pe vehicule neautorizate.
Nerespectarea regulilor de prioritate sau depășire, dacă a rezultat un accident cu pagube materiale.
Circulația nejustificată pe banda de urgență a autostrăzilor.
Articolul 102 alin. (4) include:
Depășirea cu mai mult de 70 km/h a vitezei maxime admise.
Neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată în condițiile menționate anterior.
Manevre interzise pe autostradă, cum ar fi întoarcerea sau mersul înapoi.
De asemenea, nu se poate reduce perioada de suspendare în cazurile în care dreptul de a conduce a fost suspendat pentru 180 de zile, conform Articolului 103 alin. (1) literele c), d) și e).
Articolul 103 alin. (1) prevede suspendarea dreptului de a conduce în următoarele situații:
c) Pentru 180 de zile, dacă ai fost urmărit pentru o infracțiune contra siguranței circulației, iar procurorul sau instanța a dispus clasarea, renunțarea la urmărirea penală sau amânarea aplicării pedepsei, fără a impune obligații suplimentare.
d) În cazul unui accident rutier soldat cu decesul sau rănirea unei persoane, produs din cauza încălcării unei reguli de circulație care prevede suspendarea dreptului de a conduce, iar autoritățile au dispus măsuri precum clasarea sau renunțarea la urmărirea penală, fără obligații suplimentare.
Pentru aceste situații, perioadele de suspendare sunt:
60 de zile dacă încălcarea regulii ar fi dus în mod normal la o suspendare de 30 de zile.
90 de zile dacă încălcarea ar fi dus la o suspendare de 60 de zile.
120 de zile dacă încălcarea ar fi dus la o suspendare de 90 de zile.
150 de zile dacă încălcarea ar fi dus la o suspendare de 120 de zile.
Când are loc examenul pentru reducerea perioadei de suspendare?
Pentru cei care au primit o dovadă înlocuitoare cu drept de circulație pentru 15 zile, examenul poate fi susținut începând din prima zi după expirarea celor 15 zile de drept de circulație și până în a 20-a zi a perioadei de suspendare.
Pentru cei care au primit o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație, examenul poate fi susținut începând din prima zi a suspendării și până în a 20-a zi a acestei perioade.
Unde se susține examenul pentru reducerea perioadei de suspendare?
Examenul poate fi susținut la orice serviciu de poliție rutieră din țară, nu doar în județul de domiciliu sau cel în care a avut loc fapta. Este important de reținut că acest examen se susține la serviciile de poliție rutieră, nu la orice post de poliție. Pentru detalii despre adresa, programul de examinare și numărul de telefon pentru programare, accesează pagina de internet a serviciului rutier din județul în care dorești să dai examenul. Informațiile pentru fiecare județ pot fi găsite aici – Click aici
Examenul poate fi susținut gratuit, o dată pe săptămână, în orice moment pe durata suspendării. Dacă nu promovezi examenul într-un județ, poți să-l susții din nou, fie în același județ, fie în alt județ, în funcție de preferințe. De asemenea, dacă nu vrei să aștepți o săptămână pentru a-l susține din nou în același loc, poți alege să dai examenul chiar a doua zi într-un alt județ unde acesta este programat pentru acea zi.
Acte necesare pentru susținerea examenului:
Actul de identitate sau pașaportul, în termen de valabilitate, și dovada înlocuitoare a permisului de conducere, indiferent dacă a fost emisă cu sau fără drept de circulație.
Dacă nu mai deții dovada înlocuitoare, va trebui să mergi la un notar public pentru a da o declarație în care specifici acest lucru. Această declarație trebuie prezentată la examen, astfel încât personalul să fie informat din start.
Examenul poate fi susținut indiferent dacă ai achitat sau nu amenda contravențională.
Examenul durează maximum 20 de minute și conține 15 întrebări, dintre care trebuie să răspunzi corect la cel puțin 13. Fiecare întrebare are 3 variante de răspuns (a, b și c), dar doar una dintre ele este corectă (spre deosebire de examenul pentru obținerea permisului, unde pot fi mai multe variante corecte). Toate întrebările sunt disponibile pe platforma Auto-Drpciv, la categoria Redobândire. Examenul nu este dificil, dar este esențial să înveți din lege, nu să te bazezi pe „experiență” sau „practică”.
În majoritatea județelor, examenul se susține pe calculator, dar există și județe unde acesta se dă pe hârtie. Din acest motiv, este bine să ai la tine un pix sau stilou cu cerneală albastră.
După ce ai promovat examenul de verificare a cunoștințelor de circulație și dorești să beneficiezi de reducerea perioadei de suspendare cu o treime, trebuie să depui o cerere specială.
Conform legislației în vigoare, cererea pentru reducerea perioadei de suspendare trebuie depusă personal la serviciul rutier din județul în care s-a săvârșit contravenția, în primele două treimi ale perioadei de suspendare (de exemplu, dacă perioada de suspendare este de 60 de zile, cererea trebuie depusă în primele 40 de zile). Poți depune cererea fie personal la ghișeu, fie online prin email, dar se recomandă depunerea personală pentru a evita eventuale probleme de transmitere. Poți accesa pagina cu detalii de contact ale Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din județul dorit, unde vei găsi informațiile necesare – Click aici!
Împreună cu cererea de reducere a perioadei de suspendare, trebuie să atașezi următoarele documente:
- Copie dovadă înlocuitoare a permisului de conducere (față-verso, cu mențiunea de admitere a examenului pe verso);
- Copie act de identitate;
- Copie proces verbal de contravenție (unde este specificată sancțiunea aplicată).
Analiza cererii durează de obicei aproximativ o săptămână, dar poate varia până la o lună, în funcție de încărcarea sistemului. De aceea, este recomandat să depui cererea imediat după promovarea examenului. Rezultatul aprobării se comunică online și, dacă îndeplinești toate condițiile, aprobarea este întotdeauna favorabilă.
După expirarea perioadei de suspendare, te vei prezenta personal la serviciul rutier al județului unde a fost eliberat permisul de conducere, pentru a solicita restituirea acestuia. Vei avea nevoie de dovada înlocuitoare a permisului (în original) și de actul de identitate (în original). După depunerea acestor documente, vei putea ridica permisul de conducere.
INFORMAȚII SUPLIMENTARE GENERALE
Da, este posibil. Chiar dacă examenul de verificare a cunoștințelor de circulație a fost obligatoriu pentru fapta comisă, poți beneficia de reducerea perioadei de suspendare cu o treime. Totuși, este important să NU te afli într-una dintre situațiile în care reducerea perioadei de suspendare nu este permisă (vezi secțiunea de mai sus: „În ce situații NU se poate beneficia de reducerea perioadei de suspendare?”) și să îndeplinești toate condițiile necesare pentru a putea obține această reducere (vezi secțiunea: „Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a beneficia de reducerea perioadei de suspendare cu o treime?”).
Da, poți renunța la dovada cu drept de circulație oricând în termenul de 15 zile. După depunerea cererii de renunțare, vei primi o dovadă fără drept de circulație, iar perioada de suspendare va începe imediat (Atenție! După renunțare nu vei mai avea voie să conduci).
Renunțarea la dovada cu drept de circulație este utilă dacă vrei ca perioada de suspendare să înceapă mai repede și nu dorești să aștepți finalizarea celor 15 zile. De asemenea, te ajută să susții mai devreme examenul de verificare a cunoștințelor de circulație, fie că este obligatoriu, fie că dorești să reduci perioada de suspendare.
Renunțarea la dovada cu drept de circulație se poate face la orice unitate de poliție rutieră în intervalul de valabilitate al dovezii (Atenție! Acest proces se desfășoară doar la poliția rutieră, nu la orice post de poliție).
Documente necesare:
- Actul de identitate (original);
- Dovada înlocuitoare a permisului de conducere (original);
- Cererea tip completată (disponibilă la ghișeu).
În această situație, perioada de suspendare începe de la data la care hotărârea instanței devine definitivă. Dacă înainte de a face contestația aveai obligația de a susține examenul de verificare a cunoștințelor de circulație, vei avea aceeași obligație și după ce contestația a fost respinsă de instanță. În mod similar, dacă aveai dreptul de a susține examenul pentru a-ți reduce perioada de suspendare cu o treime, vei putea exercita acest drept și după finalizarea procesului. Consultă secțiunea inițială a acestui ghid pentru a verifica obligațiile și drepturile specifice în funcție de abaterea comisă.
Nu uita, după suspendarea permisului, vei fi considerat „pătat” timp de 6 luni. Dacă, în acest interval de șase luni după expirarea suspendării, comiți o altă abatere care duce la suspendarea permisului, perioada de suspendare va fi prelungită automat cu 30 de zile (conform Art. 103 alin. (2) din OUG). De asemenea, dacă acumulezi din nou 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni după expirarea ultimei suspendări, nu vei mai putea beneficia de reducerea perioadei de suspendare (Art. 104 alin. (2) din OUG).
Pentru a evita astfel de probleme, este esențial să fii pregătit corespunzător pentru examenul de redobândire permis. Poți exersa folosind chestionarele 13 din 15 la categoria B, care te vor ajuta să promovezi examenul de redobândire permis suspendat. În 2024, regulile pentru redobândirea permisului rămân aceleași, iar examenul 13 din 15 este un pas important pentru a-ți recâștiga dreptul de a conduce.